Wie zijn we

Verantwoording

 Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen is ontstaan uit het bewonerscomité RADAR NEE. Het bewonerscomité strijdt al jaren tegen de komst van de militaire radarinstallatie die het ministerie van defensie aan de Broekgraaf in Herwijnen gepland heeft. In 2016 heeft het ministerie de grond aan De Broekgraaf reeds aangekocht, hier stond voorheen de radar t.b.v. de luchtverkeersleiding. Het ministerie wil hier de nieuwe SMART-L radar bouwen omdat de oude radar in Nieuw Millingen aan vervanging toe is. De toenmalige gemeente Lingewaal heeft unaniem tegen het voornemen om een SMART-L radarinstallatie te plaatsen aan de Broekgraaf in Herwijnen gestemd.  Na de gemeentelijke herindeling heeft ook de gemeente West-Betuwe, waar Herwijnen nu onder is komen te vallen, unaniem tegen de komst van de radar in Herwijnen gestemd.


Ondanks het herhaaldelijk tegenstemmen tegen de komst van de radar, schuift de Staatsecrtaris van Defensie de democratische weg terzijde en heeft Inmiddels heeft het ministerie van defensie de Rijkscoördinatieregeling van toepassing verklaard. Hiermee is de gemeente West Betuwe buitenspel gezet. Desondanks steunt gemeente West Betuwe Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen.


De Stichting Niet Nog een Radar in Herwijnen is opgericht om een hoofd te bieden tegen het voornemen van het ministerie van Defensie om SMART-L radar in Herwijnen te plaatsen.


Een SMART-L radar is een radar die permanent zogeheten hoogfrequente pulsstraling uitzendt. De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat langdurige blootstelling aan deze vorm van straling moet worden vermeden. Experts geven aan dat een dergelijke stralingsbron zo ver mogelijk van de bewoonde wereld af hoort te staan. 


De minimale grens van de radar tot aan woningen is 1500 meter. De radar wordt in Herwijnen op 900 meter van het dorp gebouwd, waarbij sommige woningen  zelfs op 300 meter van de radar staan.


De Stichting Niet Nog een Radar erkent de noodzaak van een goed werkend radarnetwerk in Nederland, maar is tegen de plaatsing van de SMART-L radar in Herwijnen, omdat in Herwijnen ook al een radar van het KNMI staat en er jaarlijks minimaal 150.000 schepen, allen voorzien van radar, over de Waal achter het dorp langs varen.


Dagelijks bestuur Woordvoerders Werkroep PR & Communicatie Denktank Activiteiten Website
Dagelijks bestuur Edwin Rijkse Carolien de Baat Karen Siebring - Klein Jacolien van Zante Rene Siebring
Carolien de Baat (penningmeester) Ruben van der Horst Hans Vroegop
Ruben van der Horst (secretaris)

 De stichting heeft geen winstoogmerk.
De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Het beloningsbeleid, doelstelling, enz. is terug te lezen in de statuten van de Stichting Niet Nog een Radar. Deze statuten zijn openbaar en op te vragen. 


Meer informatie over het beleidspland van de Stichting Niet Nog een Radar vindt u hier


Share by: